Овоме догађају нисам умео никакав наслов да дам .

Више ме је подсећао на алхемичара из неке старе књиге,него на човека који испија кафу у крчми поред пута. Загледан тамо негде иза девојке од гипса обучене у неки жут кафански чаршав,која се неспретно смеши посетиоцима тик пред улазом у крчму. Због злата у очима и осмеху,да ме не разумете погрешно назвах га Алхемичарем. Загледан негде далеко ,замишљено је држао топлу шољицу у руци. Осмеха лепог, а верујем вешто скривеног за оне који га не познају. Може ли ико и тврдити да га познаје одлично.

Ево једнога који прилази његовом столу. Тај мисли да све зна најбоље,и да свакога има научити важне лекције за њега. Свакодневно одлучно прилази свом предодређењу да спаси несрећне људе,па чак и лоше да поправи. Он још не зна да тиме себи ставља оков око врата. Е,али са овим човеком се не може поиграти . Не да је увек корак испред његове и неизречене помисли,већ је отишао предалеко да би га ико сустигао . Постоји још једна ситница,наш алхемичар не жели да се игра . Овај други чак не питавши да ли је слободно или чак не дај Боже смета ли, седе преко пута човека који полако испија своју кафу . Кратко ошишана накострешена коса је вероватно говорила о љутњи овога човека на цели свет .

-Шта ћеш,упита га конобар кога је мрзело чак и да устане од стола за којим је седео са младом пуначком куварицом .

-Зајечарца,па направи кратку драмску паузу, ладног ки змиче,развукавши притом усне у циничан и оку непријатан осмех . И већ му се димила цигара у руци . Намерно је први дим дувнуо ка мирном господину . Није га Алхемичар ни приметио наравно . Напашће га господин са накострешеном фризуром тако што ће му рећи да му не ваља то што ради . Припремао се за овај разговор неколико дана . Тужно га је погледао Алхемичар, окренувши главу ка њему тек мало,да би човек накострешених очију приметио осмех . И не би ли одустао од залудног на време .

Слаба вајда. Човек је имао мисију. Када је конобар ставио флашу пива испред њега,потегао је добро из боце . Онда се насмешио,окренуо око себе да види има ли публике која ће пажљиво ослушкивати разговор за столом.

-Е,па да ти рекнем нешто,рече климајући главом да да себи мало важности. Ти мене саветујеш а ја ти не тражим . Човек је ћутао стрпљиво. Сестра ти је,покажи мало разумевања сада ти. Да видимо колико си велики човек. Алхемичара нису дотицале његове речи. Накострешени господин никада није пожелео да упозна свога кума. Да јесте знао би да уместо што ће се накострешени поиграти са човеком који још увек ћути, тај човек ће се поиграти са њим .А, Алхемичар њега добро познаје и увек је неколико мисли испред свих . Савршено познаје сваки прелив у гласу саговорника,сваки скренути поглед,начин на који истиче речи које му се чине важним…. Сваку намеру која није добра овај човек осети. И накострешени је често љут због тога. И љутило га је што је човек топлог погледа често помирљив да би избегао бес код других . Невероватно да су људи били још више бесни због тога,и мрзели га,о како су га мрзели .

-Знам шта желиш. Није то исто куме,хајде разговараћемо на твој начин. Покушавам да те спречим да ти душу не обузме мрак. Љутиш се на тату који има осамдесет и нешто година , који ти даје последњи динар пензије , који не тражи ништа од тебе . Додуше само једну ствар би волео од тебе ,но не тражи ти је , да га не дираш . А ти га псујеш , говориш да ћеш му пребити ноге да не би излазио напољу . Када не излази ти би да га избациш из куће .

Накострешени се видљиво узнемирио . Претекао га је , као и увек .

– Од моје сестре ја не тражим ништа . Мени њено ништа не треба. Покушавам да је пробудим , јер шта ће када мене не буде,а брзо ме неће бити . Није ни трепнуо накострешени . Само хоћу да коначно уради нешто за себе , да не чека на мене . Ја не желим да живим туђе животе више . Постоји још пар ствари да завршим и урадим и можемо да се поздравимо. У том трену путем ка њима је ишла Алхемичарева сестра,засигурно знајући да ће се овај разговор одиграти .

-Њен живот ће од сада зависити само од њених одлука.

Сестри,као уосталом и сваком размаженом детету било је претешко да прихвати да и брат нешто вреди. Није ни бољи ни гори од осталих, само вреди нешто и он, њен брат. Ништа то не би било чудно у данашње време да сестра нема тек коју годину мање од шездесет . За брата који брине о њој свих година нема лепу реч . Он јој не замера . Зна све о тузи и болу,и не жали се никада и никоме. Људима не можеш дати ишта што је истински вредно,јер неће препознати…човек накострешене косе ми прекида мисли уставши чим је сестру видео.

-О кумо,како си,одкуда ти ?

-Ето,рекох да се мало прошетам около.

-Чекај ме,идем са тобом. Сачекала га је не погледавши у брата.

-И…шта каже,била је радознала.

-Ништа,бадава…онда се замислио,изгледа ми да је одлучио,и ту промене нема.

-Није он био такав. Не мрзи он мене без разлога .

-Не мрзи те сигуран сам,смири се.

-Мрзи ме,не може више да ме гледа кући. Ја се плашим искрено . Када неко толико некога мрзи као он, и даље не гледавши у његовом правцу,кажу старе жене да ће неко умрети,сигурно ћу ја,сигурно . Али ако,ако је то његова одлука . Можда му је неко нешто дао,учинио…шта знам више. Углавном,идем да га пријавим социјалном раднику да неће да ме издржава па нека виде они . Сигурна сам да прима огромну плату,да много зарађује,а мени…мени ништа .

Кум је постао видљиво збуњен,и почело је да му бива непријатно . Окренуо се једва приметно према нашем Алхемичару . За столом је већ седео господин косе везане у реп , негованих уметничких прстију . Познавао га је само из виђења . Знао је о чему сада причају и зашто се осмехују задовољно . Ипак…на трен се замисли,па рече тихо :

– Мислим да грешиш . Погледао је у правцу своје куће,и постаде му жао свога оца кога месецима уназада не може више да трпи. Путем је тетурајући се од јефтине ракије у ово преподне ишао младић . У једној свађи са својим оцем био је посечен парчетом празне ракијске боце. Свађа је кренула око тога на кога је ред да оде по нову флашу . Следећег пролазника кога је угледао био је човек у скоро поцепаном оделу . Оптужио је супругу да му је неверна са оцем . Супруга га ја оставила са двоје деце која више не желе да знају да постоји,а отац му је склопио очи од туге не могавши више да изађе пред људе од срамоте . Сви су знали да није крив , само по неко би га оптужио презривим погледом,оцу је било довољно . Склопио је очи човек накострешене косе, помисливши „ О Боже,зар и ја „

-Грешиш кумо. Извини му се , и биће опет све како треба веруј ми.

-Ја се не извињавам никоме . А и ти си ме издао …ако , хвала ти . Рече и оде .

Господин накострешене косе оставши сам на улици , седе на поломљену пластичну столицу коју је неко оставио поред контејнера немајући снаге да направи више ни корак . Спустио је главу између руку да га људи не виде и горко заплака ,без суза . Да је којим случајем погледао у правцу Алхемичара и његовог пријатеља ђакона , видео би да га ћутке гледају осмехујући се . Можда ће успети да спасе себе , ко ће то знати .

А сестра ?

3 мишљења на “Овоме догађају нисам умео никакав наслов да дам .

 1. Права прича (уочи) великог данашњег празника!!!
  Једна дивна, дивна, дивна особа упутила ми је мејл следће садржине: Радуј се помоћниче слепих, исцелитељу болних, васкрсење уснулих; подигни нас пале, Крсте Господњи. Покажи нам божанску красоту лепоте твоје, да те достојно величамо. Ето, то би могао бити мој коментар.
  Срдачан поздрав добри комшија!

  Liked by 1 person

  1. Након једне године тешке,2017. приметио сам тек да оставим по неки записан траг када је велики хришћански празник. Свест,подсвест ( не верујем да сам надсвест развио ) нешто ме тера . И сам рођен на Велику Госпину можда наслућујем тек где је истина о свету око нас и у нама . Ето има дивних,дивних људи још увек. Хвала Теби добри човече . Као додатак једна фотографија из Светог Романа :

   Liked by 1 person

Оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.