Да ли је ћутање увек злато ?

“ Још увек у пубертету националног развоја “ написа у коментару мој добри комшија. Е па,овако ћу… мислим да када човек крене путем освешћења све долази лагано,па и свест о народу коме се припада,да не користим неке друге термине. Свако посебно треба да покрене енергију која ће га освестити и оплемени све људе,Ствараоце посебно. Здрави људи здраве мисли имају. Да ли зато што су здрави,или што су здраве мисли и тело оздравиле размилите…

Кажу да је човек са здравим мислима свемоћан и свемогућ и да заједно удруживши здраве мисли, са Творцем мењају свет на боље. Али не само за себе већ за све нас.

Е,али ко то,или шта то, не дозвољава човеку да се освести .

Сада за ово што ћу писати рећи ће неко теорија завере. Теорија завере не постоји,то је измишљен термин постоји завера. Или још лепше постоји борба између добра и зла. И то не на планети него у нама. Неки нас само неприметно уводе у своје редове.

Конформизам, конформитет или конформност је понашање појединца које је у складу са нормама и очекивањима њему важне друштвене групе.

Самомрзећи Срби ( термин који се појавио у скорије време ) су постали наметнута елита. Американци су за огледалце и неколико шарених стаклића куповали наивне (никако глупе ) поглавице које нису биле спремне да се одупру,јер нису знали за подвале. Постаје модерно да да се за све што нам се дешава каже да смо заслужили јер смо ми Срби најгори и најглупљи. Па и сада ево ових дана се то опет понавља. Јесу ли и они добили шарене џинџуве за то ?

Људи живе своје мале животе као у оним експериментима са пацовима. Да поменем још и Бандуров имитациони елемент,када сви људи ураде нешто што виде код једног човека. Па онда социјални експерименти са три линије. Затим Скинеров кавез… има безброј тога,на жалост превише злоупотребе.

Рејмонд Кент, професор на Берклију, у поруци Веслију Кларку, ускликнуо је: „Браво! Србе сте гађали баш у гене.”

Влајко Пановић у свом тексту цитира Веслија Кларка :

Зашто је један од западних услова Србији био промена свести народа?

– Пред грађане Србије се постављају услови који треба их да учине послушнијим. На Западу су 1999. знали колико на Косову и Метохији имамо тенкова и оружја, али не и како функционише наш човек. Кад је Весли Кларк видео колико је оданде враћено ефективе, бесно лупајући о сто, изрекао је данас на делу препознатљиву реченицу: „Нећемо више бомбардовати српски народ, већ ћемо им васпитавати и школовати децу“.

Жалосно је што се о промени свести Срба говори и са врха наше такозване елите. Не каже се народа који живи у Србији већ Срба. То вам је промакло верујем.

А постоји и она прича о девојчици у Енглеској која је питала маму зашто се бомбардују Срби

-Зато што су лоши и зли.

– Па зашто онда они нас не бомбардују,него ми њих.

Мр Драго Плећко у својој докторској пракси користи сублимиране поруке,зато немјте рећи да ни то не постоји. Утиче се на наше мале умове на све могуће начине. Ако не верујете Judas Priest су уградили у своју лп плочу поруку “уби се” седамнаестогодишњи дечак се стварно убио,доказано je на суђењу.

Oбичан човек у нама се скрио. Утиче се на мозак људи који могу да помисле нешто квалитетно. Време је да се заобиђе ум и логично размишљање и да се крене у акцију, па чак и са исуканим мечем ако треба.

Како функционишу непријатељи наших простора. Направе проблем па понуде решење,своје наравно. Посвађају нас,па нас уче да се миримо. Уместо да нас пусте саме. Прошле године ме је душа заболела у једном трену,но кукавички сам прећутао.

Ретки су људи у свету, који јавно нападају и оптужују своје сународнике, као код нас – такозвани србски наднационалисти ( Израз искоришћен из текста Др Светозара Радишића који вам препоручујем од свег срца ). Уз помињање неких духовних вредности којима нису склони,нити верују у постојање Бога суптилно нападоше свој народ.

Али нису криви они,криви смо ми што смо ћутали.

Пазите сада имамо нпр сукоб две земље,два народа. Неко те пошаље да пишеш о једном народу све најлепше. Како овај други народ не говори истину да је уништен,протеран,унишена културна добра,све уништено. Значи оправдаваш овог првог јер добар неће бити лош без разлога. А овај други је то заслужио,још је добро и прошао. Па преци се преврћу у гробу. Објављује се “зло” својих сународника скривајући зло у себи ваљда. Каже наш народ “Деда једе кислео грожђе,а унуцима трну зуби “ тако ће и бити,тако увек буде јер не размишљамо. Какав то човек треба да буде да осуди некога без суђења без доказане кривице,јер једноставно нам се тако хтело. Какав то човек треба да буде да осуди некога свог ?

Један родитељ је свог покојног сина,страдалог у рату закопао у свом дворишту. На питање зашто је то урадио – рекао је “ Плашим се да ће доћи време када ће неко пљунити на гроб ове наше деце. Е,на гроб мог сина неће.”

Срамота је што пристајемо да нам забране да говоримо о нашим најбољим,срамота је што се и не бунимо против тога.

Наши људи не иду у свет као некада, да би тамо нешто значили, већ да би били робови,прали судове… Тесла никада није рекао да се стиди свога рода,ни Миланковић,ни Мика Алас…зато су они велики за разлику од нас малих мишића из поменутих експеримента. За ситне паре продајемо све. Ја нећу…

Борити се треба са ситуацијом не само споља, него и изнутра. Промена мишљења је једини спас за све нас. Јер колико се променино толико ће нам се променити и свет. Треба наћи и одговор на питање због чега живимо а то је развој и усавршавање душе,а не забаве,путовања,напунити стомак,уживати у свему,само уживати…

Свесно смо се одрекли од вере,газимо све вредности које можем и постасмо робови,никако слободни људи.

Човек данас ставља себе изнад свега па и изнад онога који га је створио. А да неки тврде да су им преци сишли са дрвета,нећу се мешати и не морате ме убеђивати.

Ако тражимо само кривце никада истину нећемо наћи. Кривац је у свакоме од нас.

Јер какви су нам греси такве су нам и болести.

Лако се упадне у ту енергију болести која нас окружује. Страх влада,страх да нећемо моћи зарађивати,путовати,купити ово или оно,мислимо да је моћ и снага само у материјалном…а потребно је само искорачити из тога,један једини корак.

Не говоримо истину,не боримо се за истину,намећемо другима свесно или несвесно неке туђе истине.

Зато када нам се деси нешто лоше размислимо прво о стању своје душе и не осуђујмо наше старе деке и баке,родитеље. Не осуђујмо оне који се не боје,оне који желе да се врате…

О души се требамо примарно бринуту и све је лакше.

Зар смо ми који се боримо осмехом толико лоши… можда нисмо дворске луде,можда смо опазили нешто што вам је промакло. Људи који односе депресију са наших лица,који враћају оптимизам су оптужени данас.

Није то први пут. Поменућу господина Словића,који је написао књигу о Србима. И нико из научних ругова је није преиметио све док није у јдном часопису почео да се користи именом Џемс Елиот. Е тада су изненадаљ почели сви да га цитирају…тужно зар не ? А ти сујетни људи би први требали да се истакну врлинама.

О каквој одговорности нас малих мишева причају данас сви. Ваљда је одговорност на онима који одлуке доносе шта ће се десити у свету.

Људи гледају само црно или само бело. Не виде,упс не желе да виде ишта друго.

Човеку треба дозволити да живи и да се развија пред присиле и страха.

Не дирајте осмех оних ретких које сретнете,и не стидите се свога народа,добар је то народ,најбољи. Дао је човечанству много више него остали.

Photo by Fabiano Rodrigues on Pexels.com

6 мишљења на “Да ли је ћутање увек злато ?

 1. Надам се да нисам препознат као самомрзећи Србин?!?
  Иначе, онај који је имао амбицију да промени културну матрицу, а сећам се тога, и тог двојца, јако добро, само је први отворено проговорио о личном доприносу у пројекту неког већег, надређенијег и моћнијег. Тај ме је, међутим, много разочарао, јер сам сигуран да зна шта значи колективно несвесно, национални карактер и идентитет, те да се такве ствари не мењају преко ноћи, већ да су за то неопходни векови. И зато, не бринем. Могу да се упињу и упињу, да подмећу лажи, да злоупотребљавају медије, да фалсифијују истраживања, да фингирају јавно мњење… узалуд. Узалуд и онима који саучествују у тој поквареној родоскрвној игри, њихова историја траје док је њихових позиција.
  А, нама, у се и своје кљусе.
  Да сада не објашњавам оно о пубертету, захтева мало опширнији коментар.
  Поздрављам Те добри комшија.
  ПС. Не брини за национ. Он може бити уздрман, поколебан, омалодушен понекад, млаковеран кадкада, поводљив неретко, али… неће погрешити. Све остало су циклуси.

  Свиђа ми се

  1. Таман посла Предобри Човече да те ставим у ту групу познату по лошем. Знаш да ја тебе врло поштујем од првих дана мог вордпресовања. да,једино то нам и остаје Усе и у своје кљисе. Свако може поправити само свој део свемира. Не бринем ја,но све више људи се прикључују другој страни на жалост. Мораћемо једног дана и против оних које смо некада поштовали. На жалост.

   Liked by 1 person

Оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.