Пријатељи,браћа,побратими,кумови…и остали са друге стране дуге.

То што често помињем један кафић у моме граду не значи баш да не излазимо отуда. Вероватно,ма засигурно је то што знамо да ћемо тамо срести некога од добрих људи. Па макар само поразговарали са конобаром поред шанка уз шољицу еспреса,свеједно ко части. То је већ Арсен у песму ставио па нећу о томе. Кажу,да људи које познајемо чине нас равнодушним,јер што их више упознајемо чине нам се незанимљивим. Е,па са људима које ја познајем то није тако. Мени су сваким даном све занимљивији. Јер моји пријатељи итекако имају шта да кажу. Често се са осмехом сетим неког тренутка проведеног заједно са неким од њих.

Добили смо два млада пријатеља на послу. Често и они пре посла сврате овде. Један од њих је рекао нешто најлепше икада о тим мојим пријатељима. Ово су људи вршњаци мога тате,а за разлику од њега који цели дан лежи депресиван кући,од ових људи који су ме лепо прихватили свашта могу да учим. Не могу да их победим у надмудривању никако.
„Штоно стари веле“ насмејах се. Почни да читаш руске класике,па ћеш и ти једнога дана…замахнуо је као да ће да ме удари.

Него да не дужим о њима, опет ће ме грдити.

„Малецком“ Раши је данас рођендан. Тачно знамо да ће свратити. Чекао га је,као нов,макро објектив за његов нови апарат. Лепо упакован,па умотан у обичан лист дневних новима. Да заварамо траг. Обрадовао се детиње наивно,чак и таквом ружно упакованом поклону. Није верујте ми због старлете која му се смешила са насловне стране. Дете намучено у животу брзо се навикне на малкице доброте. За дете намучено у животу велики је успех да заборави на зло око себе.

То што сви знају где нас могу пронаћи и није увек добро,али…идемо даље.Знала је и она. До петка у подне била је у вези са мојим другом из детињства. Наравно да чувам другове из детињства као нешто свето.
Шестогодишња веза и није била лоша,све због тога што је Љубе трпељив. Приређивала му је разноразна изненађења ових година. Прелазио је преко свега,не зато што је она мислила о себи да је посебна. Прелазио је Љубе само зато што је знао да су праштање и разумевање нечије природе ( па ма какава она била ) врлине. А тога се неће одрећи никада.

-Па,како сте момци ? Јел‘ слободно ?
-Од четерес пете снајка. Тако сам је повремео звао – снајка. Увек је била далеко од тога,то смо знали.

Не свиђа ми се што мали Раша учи баш све од нас,па и заједљив да буде.“Госпођо,пало ми је на памет док сам вас посматрао синоћ да човек мора много да мрзи себе па да буде онолико пијан,као ви у суботу.“ Опа:-)
-Молим,и већ је дрхтавом руком покушавала да безуспешно припали себи цигару. Знала је где ми никада не излазимо,али није знала ове наше омладинце.
Љубе и ја се насмејасно,све само не кришом,крајичком усана. Ретко ко би се насмејао због тога, Љубе је велики Човек, са највећим Ч што постоји. Напад је најбоља одбрана…за неке. Када не умеју другачије,или када не могу,или када маске попадају па се суочиш са нечијом душом само…још ако се суочиш са својом !!!
-Не знам шта је теби то смешно. Нас двоје нисмо јуче били заједно. Не би то требало да ти смета. Ово би као требало да га постиди. Али није. То што ја радим када сам слободна жена,само је моја ствар.
-Наравно,зар је неко рекао другачије ???
-Знам да га боли,да га копка. Ја на гласине около не могу да утичем. Требало ми је пар дана слободе,и ево опет сам овде.

Е, али ово је век технологије. И фејсбука…

Љубе је извадио телефон,куцкао нешто и онда јој је са осмехом пружио да види и она. Али ово је био срећан осмех Љубетов, Неки људи знају све и пре него се догоди… а некима ништа јасно није. Она је имала закључан профил на фесјбуку. Неко би помислио да нешто крије. Често је помињала неког господина из Престонице,који је био нека тамо фаца – значи снајка та три дана када ти је требала слобода провела си са њим.

-Молим,каква је то оптужба,то је просто од вас двојице. Искварићете ово дете. Слушајте да се разумемо,да се разјаснимо – мој живот је моја ствар…а онда јој је поглед пао да дисплеј телефона који јој је Љубе пружио. Био је то профил дотичног господина.
-Не могу да верујем да ми њушкате по животу,било је једино што је још могла да уради.
-Не грди мене ја немам профил на фејсбуку,тек да нешто кажем.

Цео албум са фотографијама њих двоје. „ Још једна рецка у блокчићу „ писало је као наслов албума.

-Узми па читај коментаре. Уживаћеш сигурно. Није јој било добро. Још једном да поновим . Добри људи су само добри људи,због себе.а не због других. То што неки добре сматрају будалама то је њихова огромна грешка. И не постоји тајна која се сазнати неће.


-Која ти је ово недој….. по реду,а ?
-Ја мислим да је седамнаеста фесјбукерка. Нисам их баш све бројао.
-Човече,шта ти све преврћеш,па ја ову не би ни пијан.
-Ја и јесам био одваљен од алкохола,иначе не бих ни ја !!! Звала ме је да одем код ње,где да испаднем смота па не одем.

Били су само неки од коментара испод фотографија. Како ли се осећала не знам,отишли смо брзо. Љубе јој је узео телефон из руку. Стајала је тако укочена као неки кип од камена… од камена је вероватно и била,јер да је била човек…да је имала мало људскости можда би размишљала другачије…неки ће рећи да је крив април,или пролеће…да није могла да одоли…свеједно.

А Љубе,он је одлично верујте. Један терет мање за његова леђа. Ни бес,ни љутњу…ништа није показивао…само свеједноћу. Да ли ћу и ја некада то савладати,интересује ме.

12 мишљења на “Пријатељи,браћа,побратими,кумови…и остали са друге стране дуге.

   1. Чекај,чекај,свесно је прекунула шестогодишњу везу да би се упознала са неким са фејсбука. То је могла да уради и без да прекине. Али ако је знала шта ће се десити … ако га је са намером звала … онда је лукаво смишљен прекид због алибија,лепо каже да је у суботу била слободна и да не види никаквог разлога да се њушка по њеном животу… онда … можда ја нешто не разумем,можда ( испада ) критикујем без потребе .

    Liked by 1 person

   2. Да нема слободне воље, да нам није дата човек не би сносио одговорност за последице онога што ради. За све бисмо окривили друге,судбину…никада себе. Онда би све било дозвољено,и нико не би осећао кривицу,а без тог осећаја нико и не помошља да поправи нешто у себи. Ако посадиш корпиву у башти неће нићи малина или бресква.

    Liked by 1 person

Оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.