Загрљаји,додири,мисли,мириси и остале битности

Када је ушетала у собу лагано да не зашкрипе врата , одмах ми је било боље . Имала је лепоту која греје , која обасјава , лечи и не зове на друге неке емоције . Прво што приметиш је осмех и са усана и из очију . И сасвим је довољно . И добро је што овде доктори све ређе носе беле мантиле . Плави им некако лепше стоје .
-Добар дан . Ја сам Мићина сестра . Каже да си му један од ретких пријатеља . Бићу уз тебе док се не пробудиш . Не би требало дуго да траје ,не брини ништа биће то лагано .

Да , Мића , неки би рекли добар као ‘лебац . Ја бих додао као хлеб намазан…слатко од трешања би можда била права реч . Њему смо сви добри .

-Јеси ли добро,насмеших се ? Јеси ли спреман да кренемо , климнух главом потврдно ? Па хајде онда , неких педесетак метара до сале и осамнаест степеника . Процедуру већ знаш,ова капица на главу , ово на ноге , полако само . Требали би да премеримо притисак , ако кажеш да си добро , онда нема потребе .
Једном давно,косећи траву по воћњаку нешто је скакутало испред мене . Како коса зафијуче кроз траву , нешто испред се узнемири . Није ми баш било пријатно јер свачега знам да ту има . Лагано сам косом разгрнуо траву , и угледао га . Мали зека , тек што је изашао из легла , уплашен дрхтао је . Јао,лепото мала . Сео сам на траву , и узео га у руке , Био је таман толико велик да стане на длан , почео да му причам нешто , ставио сам мало дрхтаво тело на мој образ и миловао те његове ушиће . Био је лепши од сваке лутке . И полако се смиривало његово мало срце . Престао је да се плаши , спустио сам га на траву и лупио по гузи , хајде бежи код маме да се не брине . Потрчао је , затим стао и окренуо се , вероватно му ништа није било јасно . Тако сам ваљда и ја изгледао попут малог зеке .

И анестезија је кренула , као мирни таласи који не дозвољавају да управљаш њима . Све слике које су ми застале у очима су полако нестајале , тонуо сам у празно . И нисам знао ни где сам , ни на коју ћу страну . Бојао сам да не наиђу немири који ће ме одвести предалеко , на таласима који не ослушкују моје жеље . И све ме то збуњивало , а ја сам и даље тонуо . И онда као ветар што скида слој по слој сивог облака док не остане само изворно , прапочетно белило , тако је опадало лишће са мене , као са оскоруше . Додуше , још увек је било лишћа по мени , још увек су ту биле лепе боје јесени . Митровданска кошава се полако примицала , одуваће све , а капи кише ће опрати оно што је остало . Појавио се од некуда и сликар са четкицом , без платна . Као по небу сликао је прецветале маслачке . Њихова бела паучина се полако спуштала око мене . И осетио сам се сам , као што никада нисам био , нигде никога . Негде са стране , од некуда познат , дечак је седео на хладној стени и сузама полевао траву око себе . Трава се нити сушила , нити је расла . Мало чудно . Испред мене , далеко , старица ме је чекала . Некако непознато лепа и пријатна . Богата нечим изнутра из дубине које су ме збуниле . Да ли је то била нека награда за мене , можда ? И шта је награда уопште . Можда неко ко ће нам помоћи да направимо корак више ка Духу , или ка Богу . Испашће да немири нису били случајни . Можда сам унапред знао да тај поклон којим могу прочистити Душу а заслужио нисам .

-Склизнуо си , далеко си доспео . Дуго нико није залазио овде , обрадоваше ме ови маслачци . Насмеших се коначно .
-Нису моји , сликар…окренуо сам се да покажем старици ствараоца ,али није га било . Све више се осмехивала , ваљда због мене , збуњене будалице .
-Твоји су , веруј ми .
-Питај , питај слободно све што желиш , одговорићу ти на свако питање , ако уопште имаш питања .

Испод мајице сам извадио ружу , одакле ми она нисам ни размишљао у том трену . Једна бодља је била сасвим малкице крвава . Онда ме нешто заболело . Па још малкице јаче .

-Зашто си ме напустио,питао ме неко . Нисам глас распознавао .
Да ли се то нека борба водила у мени , хоћу ли икада бити Богу ближи него сада ? Знам да уколико одговор не долази , још нису мисли сасвим чисте , али како , како ? Да , Љубав , нисам дуго изговорио ту реч . Љубави недостаје , љубави у мени . И хтедох да одговор дам , зашто сам напустио , већ је све око мене било другачије . Ако се осмехнем , све би затреперило , ако ућутим , полако сивило размакне завесе и увуче се . Па ја могу ово , помислио сам . Старица се осмехивала неодољиво . И ма шта мислио о себи у том трену недовољно је било свега – да разумем .
Као на цветићима белих рада почели су да промичу ликови покрај мене . Долазили , прилазили па опет одлазили . И онда се неред претворио у ред . Како ћеш ме разумети ако не желиш ни да ме саслушаш ни најмањи трен . И један лик је отишао од мене . Пустао сам да лете , сви они да лете . И није ме било жао . Чак сам видео и срећу на лицима оних који одлазе , осмехивали су се . Како сам расветљавао проблеме одлазили су .

-Неки ће ти отићи , рече старица играјући се са цветом , неће се вратити више никада , неки ће се вратити . Неки ће морати да прођу искушење . Као када станеш на планину пуну снега . Па ако вриснеш или крикнеш , изазваћеш лавину . Ако пустиш птицу из срца да запева , проћи ћеш неометано . Планина ће се осмехивати . Ти си планина . Све је на теби , све одлуке како ћеш даље .
-Па добро , хоћу ли ја сада постати бољи после овог нашег сусрета ?
Старица је мирисала цвет и ћутала…а ја сам осетио као да ходам по топлој маховини на којој су се задржале капи јутарње росе . Заборавио сам да ме неко чека . Некада смо се чекали . Устанеш у возу две станице раније . Отвориш замагљен прозор , где ли је она , да ли је стигла . Ако ти чекаш некога , обавезно букет цвећа у рукама , бомбоњера…загрљај . Загрљај је нешто што ми недостаје највише од свега . Топао , нежан или чврст . Покаже ти емоције онога који те загрлио непогрешиво . Колико је радости био у свему томе , непроцењиво . Тих пар корака док корачаш према некоме ко те чека . Да,морам да журим .
Постоји извор где можеш захватити колико хоћеш , неисцрпан . Што дубље гурнеш руку , све више се прелива у тебе . Морао сам да идем , да оставим све . Да ли остављам ако одем ? Она се само осмехивала . И онда сам се изненадио . Неки ликови су се приближавали из даљине , ведри , насмејани , искрени , непосредни . Неке сам већ познавао , неке нисам сретао ни по сновима . Људи који су умели да плачу сами . Људи који , мада ме не познају , шаљу своје мисли да оздравим . Није ми се напуштао овај свет . Чуо сам гласове . За ове знам да су познати . Нисам стигао да се опростим .

-Ево га , буди се…нисам журио да затворим врата за собом . Неко ме држи за руку . Нисам отварао очи , знао сам ко је поред мене , непогрешиво . Малопре сам просејао свет . Просејали су и они мене .
-Докторка , јесам ли ја то већ на небу ?
-Шта причаш будало , стегла ме је за руку . Мој први пријатељ из детињства .
-Бога ми , претерао си , одавно си требао да будеш будан . Ниси на небу .
-Па одакле онда оволики анђели око мене , докторка немојте да ми нешто кријете .
-Будало , дође ми да…да…да те шутнем и да те рекетирам из тог кревета . Па шутни , знала је да ћу рећи .
-Није теби ништа лепи мој . Идем ја , свратићу касније . Моје даме , ако вам је нешто дужан , сада му слободно све наплатите , не може вам ништа . Биљана , Јована , Гаго – драго ми је што смо се упознале . Брзином муње ми је мисао пролетела , желео сам да видим поред себе још неке људе немојте помислити да сам незахвалан…захвалан сам за ове , и постидех се себе . Моја три непроценљива пријатеља који поред гомиле својих мука бдију крај мене . Има ли ичег лепшег од тога ?

20 мишљења на “Загрљаји,додири,мисли,мириси и остале битности

  1. Hvala što pitaš,odlično sam.Jutros su još nešto radili ali lokalna anestezija,pa nije strašno.Malo se izležavam na intezivnoj trenutno.

   Свиђа ми се

   1. Ovaj mi oporavak baš nije prijao,ali dobro.Uglavnom skočio sam na noge lagane konačno,pozdravljam te puno. 🙂

    Свиђа ми се

Оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.