„О храбрости моја мала,шћућурена под белим руном…“

Кошава се блесавила целог дана,кажу мештани.Као да се заинатила против врабаца па им не дозвољава да мирно плове плавим небом.Залетала се изнад врхова борова,па се стрмоглаво спуштала ка реци,ту би мало одморила ,па напала Вељине тополе.Онако младице савијала их скоро до земље,па их пуштала да се на трен врате,лишће које је остало од јесени,разбацала га као сељак када баца отвореном шаком вештачко ђубриво по изниклој пшеници,бацала би лишће по коси дечице која су се враћала из школе са тешким торбама на леђима.

Снешка је чистила башту када је чула врисак.Угледала је жену и мушкарца како трче према првим кућама,и би радознала.Са њене десне стране дизао се густ дим,и би јој у трену нешто чудно.Погледала на сат на руци,време је ручку,помислила је,и кренула.

И застала од сцене пред очима.Жмиркала је да боље види,што од Сунца,што од дима око ње.Рада је била у средини велике ватре.Вероватно је и она чистила и запалила лом.Млада жена,али ништа није чула око себе.Снешка је скренула погле ка кући,ватра се полако приближавала,на само пар метара,али није била у дилеми ни делић секунде.Потрчала је ка Ради,чудно јој је било што су сви које је видела бежали од ње,вероватно се препали људи,ватра,крици,запомагање није сигурно било пријатно ни за слушање ни гледање.Застала на трен само да позове телефоном првог Радиног комшију да што пре дође.

А Рада….Рада се већ ућутала,ватра је полако освајала метра по метар до ње.Ватрени круг се полако затварао.Није видела излаз,није видела ни Снешку што од страха,што од густог дима.Била је кажу гадна жена.Дивљакуша права.Са свима у свађи,оговарала је,нападала,вређала,муж је давно дигао руке од ње,пустио је да ради шта хоће.Када би му се неко на њу жалио,само би слегао раменима.Волела је једино свога сина,и никога више.Сви су за њу били барабе,пропалице,ништаци…Снешки је дуговала неке паре десетак година,ни помишљала да врати,а ова је одмах притрчала у помоћ.Деки,њен комшија који је трчао чим га је Снешка позвала није говорио са њом годинама,мајку му је псовала.

И гледала је Рада ватру,пламене језичке,али није видела као у филму лица која су се злобно смејала,видела је све оне људе према којима није била добра,ћутећи су је посматрали само.

Деки и Снешка су стајали и чекали да ветар барем на трен стане и направи мали пролаз.

Први пут је то Снешка урадила у животу,ухватила Декија за руку и прошапутала,“Господе Исусе Христе,помилуј нас грешне” Сама је причала после да је први пут то урадила,чак ни молитву није знала.И ветар је стао,ватра се стишавала,ускочилу су унутра.Рада већ је била у уплакана, можда због страха,можда јој је живот прошао пред очима у том малом трену

-Бежите,бежите од мене,пустите ме да останем овде.

Знали су да имају само пар секунди пре него се кошава опет разбесни и потпали ватру.

Снешка је каже Деки,скочила и залепила јој шамар да је Рада пала.Пре него је дотакла земљу Деки је већ држао у рукама и искочили су сви из ватреног круга.

Кажу,да се никоме није извинула кад се опоравила,нико није ни очекивао верујем.Превише је била поносна да призна…да постоји Неко

 

 

 

6 мишљења на “„О храбрости моја мала,шћућурена под белим руном…“

  1. Познајем их сво троје лично,ипак сам и ја очекивао,негде на дну срца да се појави мало доброте у њој,али можда из стида од својих поступака није,ко ће знати.Људске душе су тајна велика.

   Liked by 1 person

   1. Teško da ijedan čovek može da živi u takvom mrgodnom raspoloženju,bez muke neke velike,neki problem postoji.Ali valjda je to zbog dualnosti na ovome svetu…dan i noć,suze i smeh,Sunce i Mesec,dobro i zlo.Mora neko i takav da bude iz nekih nedokučivih razloga.

    Liked by 1 person

Оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.