…и остарићеш и умрећеш пре смрти… (натпис на једном Светогорском манастиру)

Покуша човек да спозна колико му нешто вреди заиста,и онда када се пробуди само испадне из руку. Отворити се за истину,па ма куда нас то одвело,не слутећи чак ни у какве светове можемо да закорачимо,један је од циљева нашег развоја.

Све што нам се дешава,љубави,растанци,састанци,загрљаји,повлачење из загрљаја…води само спознаји Светог,духовног у нама. Наравно пуно бола и туге је на том путу,пуно и радости када га пређемо до краја. Тако каже Скот Пек,тако некако.

Други мислилац каже :”Елем,сви народи света сматрају децу рођену на велике религијске празнике посебним. Њихова судбина показује какво је време и свет у коме живимо,и како прихватамо Божију децу. Кроз однос са њима осликава се и душа,религиозност,да ли смо добри,милосрдни,да ли прихватамо Бога у њима. Или је можда боље и лакше отићи у цркву,молити се и тражити награду. Окајати грехе,пре изласка спустити пар новчића. Све је питање љубави. Лако је волети оне које воли већина,дивити се,тежити друшту оних који су лепи,паметни,богати. Мислити да близина „најбољих“ и
њих таквима прави,да су близу врху. Ако је то врх !!! То је лакши пут,узети камен и бацити на грешног. Лакше је обележити него бити обележен “.

На страну то што рођен сам на Велику Госпојину,нећу писати о односу других према мени,већ о томе како приступам људима.

“Да бисмо заслужили нечију љубав,морамо се предходно одрећи своје себичности. Да бисмо друге учинили срећнијима морамо себе лишити неких ситних задовољстава. Да бисмо учинили друге богатијима,морамо себе осиромашити,зар не?”

Умем ли ја то ?

“Понекад у животу човек се нађе пред уметничким или природним ремек-делом пред којим остаје без даха. У таквим тренуцима усхићења није увек сигуран да ли припадају његовом дивном сну,или јави.”

Умем ли ја то,умем ли да одвојим бисере од циркона. Умем ли да препознам вредности у нечијој души ? Умем ли да препознам суштину,битност,оно што ту особу уздиже над светом овакав какав је. Како се ствара срећа?Умем ли да тражим нешто што ми је недоступно,недостижно на први мах,на прву моју помисао? Умем ли искрено да се помолим,да затражим,да ме доброта или срећа,ма како је звао,загрли. Ваљда се то не заслужује рођењем,него се призива још од пре година много. Неки давни сан који си сневао и неговао га правим вредностима,све док време не дође да сан оживи. Да,то знам да се мора много исправно живети да би се тако нешто десило мени,као што се другима дешава. Прихватам ли (то је вера) људски дуг према своме окружењу ? Умем ли да опет постанем скроман једноставан човек. Да таквим очима гледам на свет?

“Сваки живот се састоји из доброг и лошег. Лоше на жалост не можемо да избегнемо,добро можемо.Сваки благослов који одбијемо претвара се у проклетство”

Јесам ли научио нешто из ових мојих године који прелетеше?

И баш зато сам свима захвалан који су ме ометали на мом путу. Свима који су говорили да не умем да пишем,не умем да фотографишем,да нисам верник,да књиге које читам нису важне,да је музика коју слушам досадна…Тај ми је поклон што сам се сетио да душу однесем на хемијско чишћење,да направим корак даље из себе,много драгоценији него било шта друго.

Што је некоме лек некоме је отров,тако кажу,тако и јесте.Свима онима што су препознали да ће им негде бити боље хвала велико. Обичан,једноставан човек ни од ког не очекује обману, али када га обмањују то први примећује,рече давно кинески мудрац Конфучије. Свеједно што то неће никада разумети,зашто тако мора.

8 мишљења на “…и остарићеш и умрећеш пре смрти… (натпис на једном Светогорском манастиру)

 1. “Сваки живот се састоји из доброг и лошег.Лоше на жалост не можемо да избегнемо,добро можемо.Сваки благослов који одбијемо претвара се у проклетство”

  Oava rečenica je upravo ostavila veliki utisak na mene ali i još nekoliko koje si baš lijepo sročio.
  Stvarno sam zadovoljna jer pratim nekolicinu talentovanih blogera.

  Pozdrav!

  Liked by 1 person

  1. Реако бих да има неколико изуезетних блогера,мало је рећи талентовани.
   Сада због поломљеног ребра седим кући па има више времена за писање,немам фремена додуше за фотографију,али биће…хвала ти пуно што читаш 🙂 поздрав велики

   Liked by 1 person

  1. Тадеј је рекао „Господ гледа на дубину срца,шта оно тамо жели и за чим чезне“ мислим да је тако далеко лакше,прво своје срце упознај,савладај себе,па ћеш лако са остатком света.Девица у хороскопу па стално записујем по књигама,подвлачим,дописујем,бележим па ме тако нека реченица инспирише.Вордпрес баш зато и волим што овде има шта да се прочита,лепо,мудро,инспиритативно,читамо једни друге са поштовањем.Неке друге мреже служе само да се гледају сликице и лајкује.Поздрав и хвала на лепим жељама,

   Liked by 1 person

   1. Да,лепо је то,запишеш на послењој страни број стране која је важна,и полсе лако пронађеш 🙂

    Liked by 1 person

Оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.